Bad Boekelo, de zee op de heide!

Eigenlijk begon het al aan het einde van de 19e eeuw. Op landgoed Twickel in het Twentse Delden werd een put aangeboord die zout water bevatte. Deze vondst gaf aanleiding tot proefboringen in het oosten van Nederland. Er werd zout gevonden, maar het belang werd niet groot geacht: er kon voldoende vanuit het buitenland geïmporteerd worden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de import van zout vrijwel stil en dit leidde er toe dat vanuit de overheid zoutboringen in Nederland werden aangemoedigd. In 1918 startte de bouw van een fabriekscomplex bij Boekelo en in 1919 werd de eerste wagonlading zout vervoerd. De zoutindustrie van Twente bloeide.

Met de groei van de zoutindustrie ontstond de behoefte aan een hotel voor de zakenmensen die hierbij betrokken waren. Zo opende in 1934 Hotel Boekelo. Aan het eind van de jaren ’40 van de vorige eeuw werd bij het hotel een met zout gezuiverd natuurzwembad aangelegd. Het zwembad bleek grote aantrekkingskracht te bezitten, het ontving duizenden bezoekers die werden gelokt met de slogan:

‘bezoekt voor uw genoegen en gezondheid Bad Boekelo, de zee op de heide!’

Met het vertrek van de zoutindustrie uit Boekelo nam het aantal bezoekers af en in 1988 werd Bad Boekelo gesloten. Het hotel bleef bestaan en is, na een aantal overnames, als Resort Bad Boekelo eigendom geworden van Sheetz. Met de opening van een beauty- en wellnesscenter krijgt het kuurverleden van Bad Boekelo een nieuw gezicht.